1dagniet

Almelose wijk na start whatsappgroep al meer dan een jaar inbraakvrij

De Almelose wijk het Nijrees is al meer dan een jaar inbraakvrij. Eind 2013 zijn wijkbewoners in samenwerking met de wijkagent een whatsappgroep gestart om de woninginbraken in de wijk een halt toe te roepen. Sindsdien is het rustig in de wijk.

Of het alleen door de whatsappgroep komt kan de politie niet met zekerheid zeggen, maar feit is dat er na de start van de online gespreksgroep geen inbraken meer zijn gepleegd in de wijk. Wijkagent Melanie Harberink is dan ook zeer enthousiast over deze vorm van samenwerking: “Samenwerken met bewoners helpt criminaliteit tegengaan.”

Inbraken
In 2013 werd er in het Nijrees 9 keer ingebroken, hiervan zijn er 4 pogingen tot inbraak. Dit was de aanleiding voor wijkbewoners om een gezamenlijke whatsappgroep in het leven te roepen. Volgens de wijkagent een goed idee: “De bewoners zijn de oren en ogen in de wijk.”

In een korte tijd melden ongeveer 275 wijkbewoners zich aan. De bewoners hebben duidelijke afspraken gemaakt met de politie over hoe de whatsappgroep zo effectief mogelijk ingezet kan worden. Harberink: “Bewoners bellen bij een verdachte situatie direct 112. Daarna versturen ze een bericht via de whatsappgroep. Wij sturen direct agenten af op de verdachte situatie.”

Preventie
​Harberink benadrukt dat de whatsappgroep slechts één van de middelen is om inbraken terug te dringen. Volgens de wijkagent valt er op het gebied van preventie nog veel te winnen. “Lang niet alle woningen zijn voorzien van hang- en sluitwerk met het politiekeurmerk. Dit zorgt juist voor de vertraging waar inbrekers een hekel aan hebben. Helemaal in een wijk waar de politie via social media samenwerkt met alerte bewoners.”

Lees hier onze tips om een inbraak te voorkomen.

 

Bron: TC Tubantia

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief