Brandblusmiddelen zijn hulpmiddelen in beveiliging

Antwoorden BHV vragen

Vraag 1: Verschillende branden kunnen worden opgedeeld in vier brandklassen. Welke soort brand valt onder brandklasse B?

C. Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen zoals o.a. olie, benzine en alcohol


Vraag 2: Wat is de meest geschikte plek voor het plaatsen van blusmiddelen?

B. Op centrale plekken als een trappenhuis of hal


Vraag 3: Vroeger was er een aparte klasse voor elektriciteits-branden. Deze klasse werd bijvoorbeeld gehanteerd als er een tv in brand gevlogen was. Waarom is deze klasse afgeschaft?

B. Elektriciteit kan een brand veroorzaken maar brand zelf niet. Het materiaal dat in brand staat is bepalend voor het type brand en blusmiddel.


Vraag 4: Waarom hebben de meeste bedrijven geen blusmiddel voor gasbranden?

D. Enkel de gaskraan dichtdraaien is voldoende om een gasbrand te doven. Op die manier verwijder je het element brandbare stof en dooft de brand.


Vraag 5: Waar kunt u een Kooldioxide (CO2) blusser direct aan herkennen?

B. Aan de zwarte bluskoker

DSC00338


Vraag 6: In veel bedrijven zijn gevaarlijke stoffen aanwezig. Waarin berg je deze op?

C. Een plofkast.


Vraag 7: U staat op een warme zomeravond bij een kampvuur. Een persoon gaat iets te dicht bij het vuur staan en zijn T-shirt vat vlam. Welk blusmiddel zou u kiezen?

E Blusdeken. Een blusdeken is in dit geval het meest geschikt. U zou ook kunnen kiezen voor een sproeischuimblusser of een poederblusser. Een kooldioxideblusser is absoluut een slecht idee. Het uiteinde van de koker wordt zeer koud ( -80°C), zodat u derdegraads brandwonden kunt oplopen.

Een emmer water of een sprong in het zwembad zou eventueel ook voldoen, het gaat erom dat u goed nadenkt over de elementen van brand en hoe u het makkelijkst een element kunt wegnemen.

 

Volg een BHV cursus bij RJ Safety & Security

Bij RJ Safety & Security bieden wij u een viertal BHV cursussen aan: basis, herhaling, BHV ploegleider en Hoofd BHV. Het is dus mogelijk om op ieder niveau een BHV opleiding te volgen.

« Meer BHV Vragen en Antwoorden

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief