Cyber Security Symposium Twente

Onder de titel “De zwakste schakel is de mens” organiseerde RJ Safety & Security afgelopen donderdag 25 januari 2018 een inspirerend symposium over het onderwerp cyber security in The Gallery in Enschede.

css twente

Cyber Security Symposium Twente “De zwakste schakel is de mens” in The Gallery

Het Cyber Security Symposium Twente werd georganiseerd ter ere van het 20-jarig jubileum van RJ Safety & Security. Relaties van RJ ontvingen als traktatie een persoonlijke uitnodiging met twee gratis entreetickets. In een volle zaal werd het actuele onderwerp cyber security door drie professionele sprekers belicht. Door onder andere Jelle Berkhout van de Politie Oost-Nederland, Gerjon Kunst van Previder en Ethisch Hacker Jochen den Ouden werd een zaal vol belangstellenden meegetrokken in de wereld van internetcriminaliteit.

The Gallery

Welkom en introductie door Arjen Lammersen en Ard Heuten

Na een korte introductie door dagvoorzitster Sandy Nijhuis vertelden Arjen Lammersen, (directeur RJ) en Ard Heuten (commercieel directeur RJ) over o.a. het 20-jarig jubileum van RJ Safety & Security, de nieuwe positionering van het bedrijf en het doel van het Cyber Security Symposium Twente. “RJ Safety & Security wil als kennispartner op het gebied van veiligheid haar relaties, maar ook andere ondernemers informeren en bewust maken van veiligheidsrisico’s, waaronder cyber criminaliteit, en een oplossing bieden hoe men zich hiertegen kan wapenen” aldus, Ard Heuten. Arjen Lammersen: “RJ Safety & Security staat voor 360-graden veiligheid, dit betekent dat we elk veiligheidsvraagstuk in zijn geheel bekijken en behandelen, internetbeveiliging speelt hierin een steeds grotere rol”.   

De wereld digitaliseert en zo ook de criminaliteit” (Jelle Berkhout, Politie Oost-Nederland)

Jelle Berkhout, politie Oost Nederland, vertelde samen met Wendy Knigge over de reële bedreiging van Cybercriminaliteit voor iedere onderneming. Zo gaven zij (veelvoorkomende) voorbeelden van internetcriminaliteit, vertelden ze over de aanpak van de politie tegen deze “digitale“ wereld en gaven ze adviezen voor het MKB.

Na de informatieve lezing van de Politie ging Gerjon Kunst, Previder, verder over het onderwerp security in het MKB. Hoe voorkom je interne netwerk inbraken en data loss? Naast een aantal praktische tips als 1) zorg voor een goede netwerkbeveiliging en 2) zet ongebruikte netwerkpoorten uit, bleek het opvoeden van gebruikers één van de allerbelangrijkste speerpunten.

website 3 tiny png

Lezing van Gerjon Kunst (Previder) over IT beveiliging in het MKB

Na een korte pauze werd het publiek door Jochen den Ouden meegenomen in de wereld van het Hacken. Jochen is vroeger zelf hacker geweest, maar gebruikt nu zijn kennis en kunde om bedrijven te helpen tegen internetcriminaliteit. Door alle gasten te verrassen met een onverwachtse “hack” bij terugkomst in de zaal werd het publiek op ludieke wijze bewust gemaakt van de ‘gevaren’ van het gebruik van de openbare WIFI. Met praktische tips als 1) beperk het gebruik van dezelfde wachtwoorden, 2) maak wachtwoorden zo lang mogelijk, 3) installeer altijd nieuwe updates en ben bewust van wat je allemaal op internet plaatst, probeerde Jochen de bewustwording van de gasten t.o.v. internetcriminaliteit de vergroten.

website 4 tinypng

“IT security begint met bewustwording”, Jochen den Ouden, Ethisch Hacker.

Na de interessante lezing van Jochen den Ouden werd het centrale onderwerp in een kort, interactief debat met alle sprekers en het publiek nogmaals vanuit de verschillende perspectieven belicht. Conclusie: de mens is de zwakste schakel, zorg er dus voor dat gebruikers bewust zijn van (de gevaren van) internetcriminaliteit.

Tot slot vertelden Ard Heuten en Arjen Lammersen over de 360-graden veiligheidsscan die RJ Safety & Security binnenkort introduceert om bedrijven inzicht te geven in hun gehele veiligheidssituatie, waaronder digitale veiligheid. “Middels deze security scan kunnen we bedrijven inzicht geven in hun huidige situatie op het gebied van veiligheid en heel concreet bekijken welke speerpunten directe aanpak behoeven”, aldus Ard Heuten.

De middag werd afgesloten met een gezellige borrel. Middels deze weg willen we alle bezoekers bedanken voor hun komst en hun actieve bijdrage tijdens het symposium. We hopen dat jullie net zo hebben genoten als wij.

website7 tiny png

Wilt u alle informatie die tijdens de presentaties voorbij is gekomen nog eens rustig teruglezen? Twee sprekers hebben hun presentatie beschikbaar gesteld. Klik hier om de presentaties te bekijken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief