Stop het bloeden!

Terreuraanslagen, verkeersongevallen, natuurrampen..

Maak jij het verschil tussen leven of dood?

Een ernstig verkeers- of arbeidsongeval, terreuraanslag of calamiteit kunnen zorgen voor slachtoffers met ernstige verwondingen. Deze verwondingen kunnen gepaard gaan met hevig (levensbedreigend) bloedverlies. De overlevingskansen van slachtoffers met ernstig bloedverlies zullen snel afnemen naarmate de tijd verstrijkt. Door bloedverlies direct te stelpen worden levens gered. Niet wachten tot hulpdiensten ter plaatse zijn, maar DIRECT actie ondernemen!

Wanneer elke seconde telt!

Als omstander kun je de overlevingskansen van slachtoffers van een verkeersongeval of bomaanslag aanzienlijk verhogen.  Snelle hulp kan namelijk voorkomen dat mensen doodbloeden. Allereerst door te zorgen voor eigen veiligheid en vervolgens adequate actie te ondernemen omtrent het stoppen van de bloeding. Hoe? Volg de principes van het ‘Stop de bloeding’ ABC.

A – Alarmering: Bel 112 en zorg ervoor dat hulpdiensten zo snel mogelijk aanwezig zijn.
B – Bloeding: Vind de bloedingsplaats
C – Compressie: Geef druk op de bloeding door:
• Directe druk op de wond met twee handen en een (schone) doek, OF
• Gebruik een tourniquet, OF
• Stop de wond op met gaas of een schone doek en geef druk met twee handen.

 

Leer ernstige bloedingen snel en effectief te behandelen.

Iedereen kan onverwacht in een noodsituatie terechtkomen. Door te weten wat te doen in dergelijke situaties kan je het verschil maken tussen leven en dood voor het slachtoffer.

De cursus stop het bloeden is gericht op het herkennen en behandelen van ernstige bloedingen. De cursus duurt een dagdeel en de volgende onderdelen komen gedurende de 3 à 3,5 uur aan bod:

 • Zorgen voor eigen veiligheid tijdens een calamiteit
 • Herkennen van levensbedreigend bloedverlies
 • Informeren over fatale bloedingsplaatsen
 • Informeren behandelwijzen hevige bloedingen
 • Oefenen behandelen levensbedreigende bloedingen:
  – Direct druk uitoefenen
  – Wound packing
  – Opstoppen van de wond
  – Aanleggen van een tourniquet
 • Veilig behandelen
 • Effectief communiceren met hulpdiensten

De medische inhoud van de cursus wordt bewaakt door Dr. Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc en is expert op het gebied van bloedverlies en shock. Onze instructeurs zijn ervaren professionele hulpverleners vanuit bijvoorbeeld de ambulancezorg en hebben de instructeurscursus bij het VUmc gevolgd.

Een cursus ‘Stop het bloeden’, voor wie?

Na een bomaanslag, schietpartij of ernstig verkeers- of arbeidsongeval nemen de overlevingskansen van slachtoffers met levensbedreigende  bloedingen snel af vanwege het bloedverlies.  Snelle actie kan dus het verschil maken tussen leven en dood. Hulpdiensten zijn meestal niet direct ter plaatse. Dit kan zorgen voor ernstige vertraging van medische hulp en leiden tot ‘onnodige’ sterfte.

De cursus ‘Stop het bloeden’  is daarom interessant voor iedereen die snel hulp kan bieden aan slachtoffers met hevige bloedingen. Denk aan niet-medische hulpverleners zoals beveiligers, BHV-ers, EHBO-ers, politie en brandweer maar ook omstanders of getuigen van een ongeval, mensen zoals jij. Door het uitvoeren van relatief eenvoudige levensreddende handelingen kun je de tijd tot de aankomst van professionele medische hulp overbruggen en ervoor zorgen dat het slachtoffer het overleefd.

Wil je meer informatie over de cursus stop het bloeden, neem dan contact op met Jeroen via info@rjsafety-security.nl of bel Jeroen via (0)88 434 99 04.


← Terug naar het opleidingenoverzicht, klik hier.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief