U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04
RJ Safety & Security

BHV clichés van Jeroen

De BHV Clichés van Jeroen Gevelaar, Manager Opleidingen bij RJ Safety & Security

BHV, de meeste organisaties en bedrijven doen hier wel ‘iets’ mee. En gelukkig maar, want het is prettig om te weten dat wanneer mij iets overkomt, thuis of op het werk, er adequate hulp geboden wordt. En ik ben vast niet de enige die dit denkt. BHV is een verplicht item voor werkgevers, maar naast dit “moetje” is het ook gewoon de dagelijkse gang van zaken. Want een ongeluk zit in een klein hoekje (cliché maar wel waar), en wie schiet jou dan te hulp?

Terwijl ik dit op papier zet, schieten mij de gevleugelde BHV clichés weer te binnen.

Cliché 1: BHV’er ben je meer buiten je werk, dan op je werk.

Een waarheid als een koe. Ik zal de rekensom voor je maken.

Gemiddeld gezien werken Nederlanders 31 uur per week. Er zitten in totaal 168 uren in een week. Dat betekent dus dat je gemiddeld gezien 137 uur niet op je werk bent. Daarvan slaap je ongeveer 56 uur per week. Blijft er wekelijks 81 uur over waarin jij niet op je werk bent, niet slaapt, maar wel BHV’er bent! De maatschappij dankt jou en jouw werkgever ook.

BHV

BHV is altijd en overal

Voorbeeld buiten het werk: Iets doen is beter dan niets doen!

Kortgeleden sprak ik mijn zwager, die zojuist was teruggekomen van de wintersport. Op de piste raakte voor hem iemand lelijk ten val. Mijn zwager stopte, net als zijn maat die beschikt over enkele jaren BHV ervaring. Het bleek dat de gevallen skiër een breuk had opgelopen in zijn arm. In de kou konden mijn zwager en zijn ervaren BHV maat de nodige hulp bieden totdat de professionele hulp ter plaatse was. Fijn dat er op dat moment iemand bij is die weet hoe te handelen en direct goede hulp kan bieden aan het slachtoffer. Inmiddels heeft mijn zwager ook de BHV opleiding gevolgd…

BHV buiten je werk

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook tijdens de wintersport.

Op het werk

Elke dag mogen wij bedrijven en organisaties helpen met hun veiligheidsbeleid, crisismanagement en BHV organisatie. Dan raak je vaak in gesprek over de voorgevallen calamiteiten. Ik ken voorvallen met reanimaties, diepe snijwonden en akelige machine-ongelukken. Bij al deze calamiteiten was men ontzettend blij met de aanwezige BHV’ers. Bezetting per sectie of afdeling wordt bijgehouden in BHV-plannen en in de planning van collega’s wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de rol van BHV’er.

Het is daarom handig om BHV’ers aan te wijzen die tussen de 30 en 40 uur per week werken en veel op locatie aanwezig zijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld in de zorg, waar je soms tegenkomt dat elke medewerker BHV geschoold is.

Hoe je dit praktisch voor jouw organisatie kunt inrichten, daarover publiceren we later een nieuw cliché…

BHV reanimatie

Reanimatie is een belangrijk onderdeel van de BHV cursus

BHV’ers Bedankt!

Voor nu wil alle BHV helden bedanken! Waarom? Nou gewoon omdat ze BHV’er zijn en iemand in nood altijd en overal goede hulp kunnen bieden als het nodig is, thuis of op het werk. En dat geeft niet alleen mij, maar miljoenen andere mensen een goed en veilig gevoel!

Jeroen

BHV Held 2017

Onze award voor BHV held 2017 ging afgelopen jaar naar Helmut Vrielink

 

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief