U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04

De noodzaak van soepele publieksstromen: Wat als.. ?

Iedereen die wel eens een evenement bezocht heeft vraagt het zich soms af: “Wat als we nu plotseling zouden moeten evacueren?” Er gaat meer schuil achter dat idee dan u in eerste instantie zou denken. Publieksveiligheid is een belangrijk punt op de agenda van alle evenementenorganisaties en het soepel laten verlopen van publieksstromen, ook wel Crowd Management genoemd, is in ieders belang. Als organisatie wilt u niet dat uw bezoekers te lang in de rij hoeven te staan bij de ingang of bij het kopen van munten, en de bezoeker wil niet het gevoel hebben ‘opgesloten’ te zitten in geval van een noodsituatie.

Danny te Wierik, van de Stichting zomerfeesten Hengevelde, onderschrijft het belang: “Wij willen niet dat mensen lang in de rij moeten staan bij de ingang of bij het halen van munten. Daarom hanteren wij verschillende entreepunten voor bezoekers van onder de 18 jaar en boven de 18 jaar en plaatsen wij verspreid over het terrein snelkassa’s. Dit versneld het proces.” De volksfeesten Hengevelde maakt de laatste jaren een aanzienlijke groei door. “Dit jaar hebben een capaciteit van 10.000 bezoekers, waar dat vorig jaar nog 6.000 was, hier moeten wij op acteren. Wij hebben  4 locaties achter de hand in het geval het terrein plotseling geëvacueerd moet worden”. De samenwerking tussen beveiliging en hulpdiensten is hierin belangrijk, zegt te Wierik. “Er is 1 aanspreekpunt van RJ Safety & Security die overleg heeft met de politie, mocht dat nodig zijn. In dat geval kunnen onze bezoekers snel en efficiënt van het terrein gehaald worden. Het is prettig dat dat soort zaken van tevoren op papier staan.”

Op 14 april vind in het Muziekcentrum Enschede het eerste Oranje Events XXL plaats. Henk Rauwerda, van Q&Q Events, houdt rekening met een grote toestroom. “Er wordt in 3 zalen tegelijk opgetreden, het is belangrijk dat niet alle bezoekers op hetzelfde moment op dezelfde plek staan. Hier houden wij rekening mee in de programmering, André Hazes, Gerard Joling, Jannes, Tino Martin, Django Wagner, Koos Alberts Jaman en Stef Ekkel, er is voor ieder wat wils”. Rauwerda vindt het tevens belangrijk dat de bezoeker goed geïnformeerd wordt. “Bij binnenkomst hangt een spandoek met daarop alle zalen, looproutes en nooduitgangen. Het muziekcentrum heeft haar veiligheidsvoorzieningen goed voor elkaar. Omdat wij samen met RJ Safety & Security in het voortraject alles goed voorbereid hebben kan ik mijzelf tijdens het evenement volledig focussen op andere zaken. Mocht er toch iets voorvallen, dan vertrouw ik op de vooraf besproken protocollen.”

Crowd management wordt nog te vaak geduid als overbodig, toch is iedere evenementenorganisator in zekere zin al bezig met dit onderwerp. Veel situaties zijn vooraf te voorspellen, in het geval van alle andere kun je met een doordacht en goed gecommuniceerd plan op een juiste manier handelen.

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief