U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04
RJ Safety & Security

Inbraken voorkomen door te kijken naar hondenbelasting en afvalkalender

Het Utrechts college trekt 8 miljoen euro uit voor het slim gebruiken van beschikbare databestanden om inbraken te voorkomen. Dat meldt deStadUtrecht.nl.
Datagedreven sturing heet het en het komt er op neer dat de gemeente aanwezige informatie slimmer in gaat zetten.

“We proberen bijvoorbeeld door allerlei databestanden aan elkaar te koppelen te voorspellen in welke buurt er meer woninginbraken zullen plaatsvinden zodat we daar extra toezichthouders kunnen inzetten en ook bewoners kunnen waarschuwen”, aldus Maarten Schurink, gemeentesecretaris. Zo kan het zo maar zijn dat er in een buurt waar kliko’s buiten staan, de kans op woninginbraken groter is dan in een buurt waar op dat moment geen kliko’s buiten staan. De vuilcontainers worden veelal door inbrekers gebruikt om over schuttingen te klimmen of een ruitje in te tikken.

Inbraken voorkomen

“We kijken naar alle factoren die invloed kunnen hebben op een inbraak. Zo wordt aan de hand van gegevens over hondenbelasting gekeken of er minder woninginbraken gepleegd worden als er veel honden zijn in de wijk.”
Schurink voorspelt dat steeds meer gebruik gemaakt gaat worden van slimme analyses van databestanden om op basis daarvan het beleid van de gemeente bij te sturen. Dat betekent dat minder beleidsmedewerkers nodig zijn en meer data-analisten. Het beleid zal ook steeds sneller worden bijgestuurd omdat op de voet is te volgen wat de effecten zijn.

Is het de 8 miljoen euro waard? Wethouder Geldof: “Daar ben ik van overtuigd. Al komen de baten niet altijd bij de gemeente terecht. Als door het koppelen en slim analyseren van databestanden het aantal woninginbraken vermindert, dan is dat winst. Winst is ook als je het toezicht effectiever kunt inzetten. En alleen al het feit dat we kennis hierover opbouwen is al winst.”

Over het risico dat het een kortetermijnbeleid wordt zegt wethouder Geldof: “Je moet natuurlijk nog altijd je gezond verstand blijven gebruiken. Het heet data gedreven sturing maar dat betekent niet de data sturen.” (deStadUtrecht.nl – Mario Gibbels)

Wilt u informatie over hoe u uw buurt veiliger kunt maken? Neem vrijblijvend contact met ons via 088-4349904 of info@rjsafety-security.nl

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief