U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04
Particulier Onderzoeksbureau

“Jongeren en vrouwen steeds vaker betrokken bij bedrijfsfraude”

bron: fraude.nl

Het afgelopen jaar liep het percentage vrouwen dat betrokken was bij bedrijfsfraude op tot 31 procent. Het percentage jongvolwassenen verdubbelde in de afgelopen twee jaar. Dit blijkt uit een analyse naar bedrijfsfraude waarvoor 1200 fraudezaken onder de loep zijn genomen. Bedrijfsfraude is en blijft de komende jaren een groot probleem.

Sommige bedrijven laten geen onderzoek doen naar fraude omdat zij het proces te ingewikkeld vinden. Daarbij blijkt uit het onderzoek dat in een kwart van alle gevallen de fraudeur gewoon in dienst blijft wanneer hij betrokken is geweest bij een fraudezaak.

De grootste fraudeurs
Uit het onderzoek blijkt dat het aandeel jongvolwassen dat betrokken is bij bedrijfsfraudes bijna is verdubbeld. Waren de jongvolwassen in 2014 nog maar in zes procent van alle fraudegevallen de schuldige; in 2016 steeg dit aandeel naar elf procent. Daarnaast wordt er veel gefraudeerd door de directie en het management. Dit percentage lag in 2016 op twintig procent. Een trend die de afgelopen jaren in opkomst is, is de zogeheten CEO-fraude. Hierbij benaderen criminelen de medewerkers van een bedrijf uit de naam van een directielid of CEO en vragen hem om met spoed geld over te maken. Het lijkt een verzoek van een directielid of CEO, hierdoor heeft de medewerker meestal geen argwaan. Vaak gaat het om bedrijven met buitenlandse vestigingen. Het geld verdwijnt dan snel via een buitenlandse rekening.

Cybersecurity
De Nederlandse organisaties blijven kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Het onderzoek toont aan dat bijna 60 procent van de Nederlandse organisaties e-mailsecurity niet of niet juist toepast. Daarnaast heeft ruim 98 procent van de organisaties de afhandeling van onveilige e-mailberichten niet goed ingesteld. Hierdoor wordt het voor cybercriminelen wel heel gemakkelijk om bijvoorbeeld de identiteit van het betreffende bedrijf over te nemen. Opvallend is dat medewerkers vaak de zwakste schakel zijn binnen veel organisatie als het gaat om cyberbeveiliging. Het blijkt heel eenvoudig te zijn om telefonisch persoonsgevoelige data te verkrijgen. Denk aan burgerservicenummers, gebruikersnamen en wachtwoorden.

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief