U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04

Medewerkers verlaten de zorg door toenemende agressie

Bron: www.beveiligingsnieuws.nl

Medewerkers van ziekenhuizen en andere zorginstellingen kiezen steeds vaker een andere baan vanwege de toenemende agressie. Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek door de 70 duizend leden tellende beroepsvereniging V&VN.

Uit het onderzoek blijkt dat 52 procent van de werknemers in de verpleging te maken krijgt met agressie. Voor 17 procent van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die met agressie te maken krijgen is dat dagelijks het geval en bij 26 procent wekelijks. 63 procent ervaart dat incidenten met agressie de afgelopen vijf jaar zijn toegenomen. Dat blijkt uit een enquête van beroepsvereniging V&VN onder 600 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.

Schokkend
“Dat zijn schokkende resultaten,” zegt V&VN-voorzitter Henk Bakker in het Algemeen Dagblad. “We mogen niet accepteren dat mensen die zich dagelijks inzetten voor goede zorg zo kwetsbaar zijn. Dit is een signaal naar werkgevers en de overheid.”
Veel zorgmedewerkers krijgen met agressie te maken, bleek uit onderzoek van TNO. Veel meer dan in andere bedrijfstakken in Nederland. Vooral de ambulancezorg staat erom bekend, maar ook in de wijkverpleging, de ggz en in het verpleeghuis tijdens de verzorging komt agressie voor, meestal door cliënten of hun naasten. Reden voor V&VN om haar achterban te bevragen over hun ervaringen.

Impact
Een escalatie hakt er flink in, blijkt uit de enquête van V&VN onder verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die te maken krijgen met agressie van patiënten of cliënten en hun naasten. Meer dan een kwart (26 procent) overweegt weleens te stoppen met zijn of haar werk vanwege een incident met agressie. 63 procent ervaart dat incidenten met agressie de afgelopen vijf jaar zijn toegenomen. Bij 69 procent gaat het om verbale én fysieke agressie en bij 25 procent gaat het alleen om verbale agressie.
Leden van de beroepsvereniging geven aan dat niet alle werkgevers aandacht hebben voor het probleem van agressie en de gevolgen ervan. 30 procent weet niet of er op het werk een protocol of richtlijn is voor het omgaan met agressie. En 23 procent vindt dat hij of zij niet voldoende wordt ondersteund op het werk na een incident met agressie. Terwijl de gevolgen van agressie groot kunnen zijn: burn-outs, verzuim, een slechtere algemene gezondheid en minder tevredenheid met het werk en de werkomstandigheden.

Nooit wennen aan agressie
Henk Bakker zegt nooit te wennen aan de berichten over agressie in de zorg. “We moeten agressie op geen enkele wijze normaal gaan vinden.” In een blog op Skipr riep hij onlangs op om samen sterk te staan tegen agressie. Henk Bakker: “Je kunt het niet alleen. Daarom is het belangrijk dat leidinggevenden optreden als dat nodig is. Ook de steun van werkgevers is hard nodig bij de aanpak van agressie in de zorg. V&VN roept zorginstellingen op om hun medewerkers hierbij te helpen. Maar misschien wel het belangrijkste is dat je als zorgprofessional ook voor elkáár kunt zorgen. Spring bij als je ziet dat een collega lastig wordt gevallen door patiënten of hun naasten. En durf je leidinggevende hierop aan te spreken. Samen sta je sterk in je werk.”

Agressie afwenden
Scholing over het omgaan met agressie is van essentieel belang. V&VN ontwikkelde daarom de training Agressie Afwenden waarbij verpleegkundigen en verzorgenden leren met dit probleem om te gaan. Vragen die bij deze training aan bod komen zijn: Hoe ontstaat agressie? Hoe kun je omgaan met agressie? Hoe verwerk je een incident? Hoe kun je agressie helpen voorkomen? En wat kan de werkgever doen?

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief