U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04
BHV ploegleider

Ontruimingsoefening gemeente Enschede

Op 6 mei jongstleden heeft de gemeente Enschede, in samenwerking met RJ Safety & Security en de brandweer Enschede, een ontruimingsoefening georganiseerd voor het stadhuis in de binnenstad van Enschede. Om de oefening zo realistisch mogelijk te simuleren waren het aantal ingelichte medewerkers tot een minimum beperkt. Verder werden er vrijwel geen voorbereidingen getroffen met als reden dat dit in geval van echte nood ook niet mogelijk is. Daarnaast was het voor de brandweer een mogelijkheid om de bereikbaarheid van het stadhuis te meten.

Ruud Weber regisseerde de ontruiming vanuit RJ Safety & Security. Hij stuurde de waarnemers aan die op hun beurt op verschillende posities in het pand stonden om de handelingen van de BHV-ers (bedrijfs hulpverleners) en brandweer te observeren.

De situatie van simulatie was als volgt: Een beginnende brand zorgde voor rookontwikkeling op de bovenste etage van het stadhuis. Bij de brand zijn drie volwassenen en een kind betrokken. Deze zijn onwel geworden.

DSC00458 DSC00429

Een kroniek:

13:30 uur – Verzamelen in videokamer. Instructies aan de waarnemers door Ruud Weber. De waarnemers krijgen de hesjes en porto’s.

13:40 uur – 1e melding brandalarm, de processen worden in gang gezet. De BHV-ers haasten zich naar de receptie voor instructie.

13:42 uur – Alle BHV-ers zijn verzameld bij de receptie op de begane grond voor instructie. De hoofd BHV-er neemt de leiding en geeft duidelijke instructies aan alle BHV-ers. Dit gebeurd bij de geïnstalleerde brandmeldinstallatie (BMI).

13:43 uur – De BHV-ers verspreiden zich over het pand. Ze zorgen ervoor dat het pand ontruimd wordt en dat er niemand het pand betreed. Alle in- en uitgangen worden bezet, de rest gaat alle verdiepingen af om achtergebleven medewerkers te evacueren.

13:44 uur – De brandweer komt ter plaatse en de bevelvoerder van de brandweer neemt de leiding over, een hoofd BHV-er blijft bij de brandweer om directe communicatie met de BHV te houden. Vanaf dit moment blijft de BHV een rol spelen in communicatie, erg belangrijk om duidelijke en feitelijk informatie aan de brandweer af te geven tijdens de operatie.

Aan de voorzijde constateert de brandweer op de bovenste etage een kind dat uit het raam hangt voor frisse lucht. Via het trappenhuis haasten zich naar de gesimuleerde brandhaard op zolder.

13:49 uur – De brandweer bereikt de zolder en volgens protocol evacueren zijn de vier personen.

13:52 uur – De ladderwagen heeft de tweede verdieping bereikt. Door een klein raam worden de slachtoffers naar beneden gehaald. De brandhaard op zolder wordt geblust.

13:58 uur – De bevelvoerder van de brandweer geeft het sein brand meester. Alle slachtoffers zijn gered en hebben de brand overleefd.DSC00452 DSC00451

Al met al een leerzame middag voor zowel de brandweer als de gemeente Enschede. Onder toeziend oog van RJ Safety & Security hebben beide partijen het ontruimingsplan van het stadhuis kunnen trainen. Prioriteit voor de brandweer was het testen van de bereikbaarheid in de binnenstad en de samenwerking met de aanwezige BHV-ers. Tegelijkertijd heeft de gemeente een simulatie gehad van een ontruiming.

Een dag als deze toont aan hoe belangrijk het is om deze situaties te simuleren. Uit ervaring weten wij dat er altijd omstandigheden zijn die niet op papier te voorspellen zijn.

Het resultaat van de oefening? Er hoeven geen ingrijpende aanpassingen in het bedrijfsnoodplan gemaakt te worden. Na enkel wat tips voor de BHV-ers om de ontruiming nog iets soepeler te laten verlopen is deze oefening beëindigd.

Elke noodsituatie is anders en niet alles is te simuleren. Wat wel te trainen is, is het gedrag tijdens een noodsituatie. Automatismen ontwikkelen zodat wanneer er zich daadwerkelijk een noodsituatie voordoet, de veiligheid van alle betrokkenen zo goed mogelijk gewaarborgd is. De gemeente Enschede heeft vandaag laten zien dat het de zaken goed op orde heeft.

DSC00439 DSC00416   DSC00423   Ontruimingsoefening gemeente Enschede   DSC00461

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief