U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04

Shoulder surfing, wie kijkt er nu met je mee?

Thuis werken, 24 uur per dag bereikbaar zijn, wat mailtjes versturen wanneer je in de file staat. De technologie maakt ons leven een stuk gemakkelijker. Vrijwel overal kan er gewerkt worden. Dat dit risico’s met zich mee brengt wisten we al. Maar heeft u in de gaten wie er over uw schouder meekijkt terwijl u uw mail lees in de rij voor de kassa?

Shoulder surfing heet het nieuwe fenomeen. Afgeleid van de techniek die criminelen gebruiken om over de schouder van iemand de pincode te achterhalen. Nu blijkt dat deze techniek ook in andere scenario’s word toegepast. Gevoelige bedrijfsinformatie dat via allerlei schermen wordt weergegeven, kan gemakkelijk door anderen worden bekeken. Hoe groot is het risico en hoe gemakkelijk is het? Fellowes deed een onderzoek onder 500 Nederlandse IT-beslissers.

Vrij makkelijk

Zowel op de werkvloer als daarbuiten is het voor bedrijven een prioriteit dat privacygevoelige informatie niet in de verkeerde handen valt. De gevolgen van gelekte informatie kunnen grote gevolgen hebben voor zowel een bedrijf als haar klant. Bijna een kwart van de ondervraagde IT-beslissers geeft aan het vrij makkelijk is om met een collega mee te kijken op het scherm. De toegang tot gevoelige informatie is volgens 16% van de ondervraagden ook vrij makkelijk. Dit onderstreept maar eens dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met bedrijfsgevoelige informatie en de toegang hiertoe.

Zelf zeggen de IT-beslissers zich erg bewust te zijn van hun privacy en het risico van “meekijkers”. Een derde heeft zelf wel eens hun werkzaamheden moeten stoppen of van werkplek moeten ruilen om bedrijfsgevoelige gegevens te beschermen. Hoe snel dit kan gaan? Slechts een paar gerichte blikken kunnen al voldoende zijn. Maar er is een oplossing. Hoewel bedrijven niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het beschermen van hun privacy door toegankelijke en effectieve privacyfilters toe te voegen aan hun privacybeleid, is er een substantiële rol voor de werknemers om alert te zijn, zowel op kantoor als daarbuiten.

Shoulder Surfing

Digital Security Awareness Training (DSAT)

Onze training maakt uw werknemer ervan bewust hoe makkelijk het is om (gevoelige) bedrijfsinformatie prijs te geven. In de training DSAT passeren diverse situaties met bijhorende risico’s de revue. We stoppen echter niet bij het bewust maken. We geven ook tips hoe de risico’s te beperken en hoe te handelen om risico’s te omzeilen.

De volgende onderwerpen komen in elk geval aan de orde:

  • Digitale gegevensdragers
  • BYOD
  • Phishing
  • Social engineering
  • Bewustwording
  • CryptoLocker
  • Identiteitsdiefstal

Interesse? Neem contact met ons op via info@rjsafety-security.nl, bel 088-4349904 of kijk op www.rjsafety-security.nl/digital-security-awareness-training  

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief