U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04

Verkenningsbezoeken Inspectie SZW vanaf april bij schoonmaakbedrijven

Vanaf april 2021 gaat Inspectie SZW verkenningsbezoeken brengen aan schoonmaakbedrijven. Vooraf zal de inspecteur contact opnemen met de bedrijven die bezocht willen worden. Het is aan te raden om zo’n bezoek altijd goed voor te bereiden. 

Tijdens de inspectie wordt gecontroleerd op de Arbeidsomstandighedenwet. Hierbij kijkt de inspecteur of de werkgever genoeg doet om ongewenste omgangsvormen, zoals discriminatie, pesten en (seksuele) intimidatie, op de werkvloer te voorkomen. Het actief nemen van maatregelen tegen ongewenste omgangsvormen, zorgt voor minder werkstress en uitval van medewerkers. Dit heeft zowel een positieve invloed op de gezondheid als de productiviteit van de medewerkers.

Voorbereiding bezoek inspectie SZW

Om u goed voor te bereiden op het bezoek, kunt u de volgende dingen doen:

  • Vul de zelfinspectie-tool ‘Werkdruk en ongewenst gedrag’ in;
  • Bespreek de aangekondigde inspectie met uw Ondernemingsraad en/of medewerkers;
  • Zorg dat uw RI&E (Risico-inventarisatie en – evaluatie), het bijbehorende Plan van Aanpak en basiscontract (afspraken met uw bedrijfsarts om medewerkers gezond te houden) op orde zijn. Een RI&E kunt u zelf opstellen of wij kunnen u hierin ondersteunen.

Verkenningsbezoeken

Het bezoek dat de Inspectie brengt, worden verkenningsbezoeken genoemd. Dit houdt in dat er op dat moment geen boetes of waarschuwingen worden uitgedeeld, wanneer een en ander toch niet op orde blijkt te zijn. Hier gelden echter wel twee uitzonderingen op:

  • wanneer er geconstateerd wordt dat er ernstig gevaar is of dreigt voor medewerkers;
  • wanneer blijkt dat u geen RI&E, Plan van Aanpak en/of basiscontract heeft.

Hulp nodig bij het opstellen van een RI&E?

Heeft u vragen over het opstellen van uw RI&E of heeft u hulp nodig bij het opstellen hiervan? Neem dan gerust contact met ons op via 088 – 434 99 04 of info@rjsecurity.nl. Wilt u meer weten over de RI&E en de noodzaak van een goede RI&E voor uw bedrijf? Download dan hieronder onze gratis whitepaper!

Download onze Whitepaper: De noodzaak van een goede RI&E voor uw bedrijf

Bent u op de hoogte van alle risico’s in uw bedrijf? Een goede RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) is niet alleen verplicht, maar levert uw bedrijf ook echt voordelen op! Download nu onze whitepaper en leer alles over de verplichtingen, consequenties en aandachtspunten van de RI&E en het Plan van Aanpak voor uw bedrijf. Door dit direct in te praktijk toe te passen zorgt u goed voor uw medewerkers én voorkomt u hoge boetes. 

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief