U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04
RJ Safety & Security

Hoofd BHV, Ploegleider BHV, lood om oud ijzer. Of toch niet helemaal?

Robert Snippert, Hoofd EN Ploegleider BHV bij Bilfinger Tebodin te Deventer legt het verschil voor eens en altijd uit.

Er bestaat in het algemeen veel onduidelijkheid over het verschil tussen termen BHV ploegleider en Hoofd BHV. Zo ook bij advies- en ingenieursbureau Bilfinger Tebodin. Robert Snippert, Architectural Engineer / BIM Coördinator – Bilfinger Tebodin, volgde de training Hoofd BHV terwijl hij een training ploegleider BHV had moeten volgen. “De training ging voornamelijk over het ontwikkelen en volgen van BHV beleid, terwijl ik moest leren hoe te acteren en leiding te nemen bij een calamiteit, ik zat hier dus niet helemaal goed”.

De BHV organisatie bij Bilfinger Tebodin

Binnen de BHV organisatie van Bilfinger Tebodin op de locatie Deventer zijn er 4 BHV-ers, en 1 Hoofd BHV. Het Hoofd BHV wordt binnen het BHV team gezien als het aanspreekpunt bij een calamiteit, iemand die het team kan aansturen en exact weet hoe het BHV plan eruit ziet en hoe er naar te handelen. Als enige met een jaar BHV ervaring, wordt Robert gevraagd om Hoofd van het BHV team te worden. Een logische vervolgstap is dat hij een training Hoofd BHV volgt. Zo gezegd zo gedaan, op 15 maart heeft Robert een training Hoofd BHV bij RJ Safety & Security gevolgd.

Verkeerde training

Gedurende de training merkte Robert dat dit niet helemaal was waar hij voor was gekomen; “de focus lag meer op (het maken van) BHV beleid, terwijl ik juist wilde leren hoe ik in de praktijk als leidinggevende zou moeten acteren”, aldus Robert. Wat bleek? Robert had de training BHV Ploegleider moeten volgen.

Hoofd BHV, Ploegleider BHV, een belangrijk verschil!

Doordat, net zoals bij vele andere organisaties, binnen het bedrijf Bilfinger Tebodin de term Hoofd BHV gebruikt wordt om aan te duiden wie er (tijdens een calamiteit) leiding geeft aan de BHV organisatie dacht men logischerwijs dat een training Hoofd BHV de meest geschikte was. Maar niets bleek minder waar. De termen ‘Hoofd BHV’ en ‘Ploegleider BHV’ worden binnen organisaties regelmatig door elkaar gebruikt waardoor het verschil tussen beide ‘BHV-taken’, onduidelijker wordt.

Hoofd BHV en Ploegleider BHV Robert Snippert

Robert Snippert na de training Ploegleider BHV in het opleidingscentrum van RJ Safety & Security

Het verschil volgens Robert

Vorige week donderdag heeft Robert alsnog de training Ploegleider BHV gevolgd. We vroegen hem na de training om het verschil tussen de trainingen voor eens en altijd duidelijk te maken. “Het grootste verschil is Dat de training Hoofd BHV echt beleidsmatig is en zeker NIET operationeel. De training Ploegleider BHV is meer gericht op de praktijk en gaat voornamelijk over coördinatie en actie tijdens een calamiteit. Kortom een duidelijk verschil in theorie (Hoofd BHV) en praktijk (BHV Ploegleider)”.

Advies van Robert

Robert geeft aan dat zijn BHV taak binnen Bilfinger Tebodin eigenlijk een combi rol betreft tussen Ploegleider BHV en Hoofd BHV. “Ik moet uiteraard wel kennis hebben van ons BHV beleid, maar belangrijker is nog dat ik de coördinerende rol kan pakken tijdens een calamiteit. Ik ben werkzaam op een middel grote kantoorlocatie van Bilfinger Tebodin , waar geen ruimte is om beide BHV taken door verschillende personen uit te laten voeren. Ik denk dat dit voor meerdere organisaties geldt”.

Conclusie

Wij zijn het volledig eens met Robert. Hij heeft vanuit zijn ervaring goed verwoord wat het verschil is tussen Hoofd BHV en Ploegleider.

Wij weten een ding zeker; Robert Snippert van Bilfinger Tebodin heeft absoluut de competenties om vanuit zijn leidinggevende en organisatorische BHV taak de BHV organisatie aan te sturen. Veel succes Robert!

Wil jij ook een Hoofd BHV training volgen? Klik dan hier.
Wil je een Ploegleider training volgen? Klik dan hier.

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief