U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04

Waar de EHBO koffer ligt? Goede vraag!

Weet u waar de dichtstbijzijnde EHBO koffer ligt? Wettelijk gezien moet er altijd een EHBO koffer binnen handbereik zijn, zodat u binnen 30 seconden eerste hulp kunt verlenen. Dit komt neer op een EHBO koffer die binnen een straal van 35 meter moet liggen. Toch weet een derde niet waar hij/zij een EHBO koffer kan vinden. Dat bleek uit onderzoek van Manutan.

Daarnaast weet ook een derde van de ondervraagden niet wie de BHV-ers binnen een organisatie zijn en heeft de helft(!) nog nooit een ontruiming geoefend. Hoeveel BHV-ers binnen een organisatie aanwezig moeten zijn verschilt erg. Een uitgebreide risico-inventarisatie kan uitkomst bieden. Hierin komen ook het soort en aantal brandblussers per afdeling of verdieping aan bod.

Ontruimingsplan

Een ontruimingsplan is wettelijk verplicht, toch weet 32% niet of er wel ontruimingsplan binnen de organisatie is of weten zelfs zeker dat het er niet is.

Terwijl de levens van collega’s op het spel kunnen staan, weet een aanzienlijk deel van de mensen dus niet hoe te handelen. Wat betreft het veilig werken is er dus werk aan de winkel. Het opstellen van een ontruimingsplanplan is geen hogere wiskunde. Het is een plan waarin de BHV-ers en haar taken staan vermeld. Waar brandblussers hangen en waar te verzamelen in het geval van een ontruiming. Een ontruiming dient jaarlijks geoefend te worden zoals vermeld staat in de Arbowet, niet meer dan de helft voldoet hier dus aan.

Voorbeeld van een ontruimingsplattegrond

Oefening baart kunst

“Alarmerende cijfers,” aldus Jan Piet van Dijk, directeur operations bij Manutan.”In nood ga je vaak op de automatische piloot. Dan kun je het maar beter goed geoefend hebben. Zo kun je veel leed besparen. Het mag niet bij theorie blijven. Door een ontruiming eens per jaar te oefenen, leert iedereen de theorie in praktijk te brengen, wat de knelpunten zijn, wat veilige vluchtroutes zijn en welke gevaren brand bijvoorbeeld met zich mee brengt.”

Wilt u meer weten over de stand van zaken binnen uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op via info@rjsafety-security of 088 – 434 99 04 en zorg voor een veiligere werkplek.

Bel RJ Security Safety

(0)88 434 99 04

Copyright RJ Safety & Security

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief