U kunt ons 24 uur per dag bereiken:   088-434 99 04

RI&E

De Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Inspectie SZW controleert hier dan ook op.

Inzicht in risico’s

Ondernemen is risico’s lopen, dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar wat als er plotseling een ongeval met een machine gebeurt? Een medewerker gevaarlijke stoffen binnenkrijgt? Of als iemand uitvalt omdat hij of zij te zwaar werk heeft, of te veel? Dan staat de productie stil, of moet u het met een persoon minder doen. Daar komen nog de kosten van verzuim en mogelijke reparaties bij. Bovendien brengt het uw goede naam in gevaar. Kortom, behoorlijke risico’s!

Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een LIJST met alle (veiligheids– en gezondheid) risico’s in uw bedrijf, en een PLAN voor het oplossen ervan. Met die twee kunt u de risico’s voor uw personeel en uw bedrijf terugdringen. Dus ook het financiële risico.

 

Download onze Whitepaper: De noodzaak van een goede RI&E voor uw bedrijf

Bent u op de hoogte van alle risico’s in uw bedrijf? Een goede RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) is niet alleen verplicht, maar levert uw bedrijf ook echt voordelen op! Download nu onze whitepaper en leer alles over de verplichtingen, consequenties en aandachtspunten van de RI&E en het Plan van Aanpak voor uw bedrijf. Door dit direct in te praktijk toe te passen zorgt u goed voor uw medewerkers én voorkomt u hoge boetes. 

Boetes

Bij het niet naleven van de Arbowet volgen boetes. Ook als u geen actuele RI&E met Plan van aanpak (PvA) heeft. Bij een bedrijfsbezoek kan de inspecteur sinds 23 juli 2019 direct boetes uitschrijven, u krijgt niet meer eerst een waarschuwing. De boetes zijn toen bovendien verhoogd naar maximaal € 4.500, – voor het niet hebben van een RI&E en € 3.000, – voor het ontbreken van het Plan van aanpak. Bij een ongeval en het ontbreken van een RI&E en PvA zijn de boetes nog groter.

Consequenties voor het ontbreken van een adequaat RI&E en/of PvA

Zoals al duidelijk is gemaakt kan de overheid (ISZW) u een directe boete opleggen bij het ontbreken van een RI&E en/of PvA. Bovendien heeft dit directe gevolgen voor het eigen risico of andere financiële prikkels bij uw verzekeraar. Wanneer een incident plaatsvindt binnen uw bedrijf zal een van de eerste verzoeken van de ISZW zijn om uw RI&E + PvA inzichtelijk te maken. Indien er geen RI&E + PvA aanwezig is, of er is geen opvolging gegeven aan de inhoud, kan dit gevolgen hebben voor een eventuele schadevergoeding en aansprakelijkheid bij een incident.

Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek. We helpen u graag verder.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden m.b.t. uw RI&E en/of PvA, neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons telefonisch bereiken via (0)88 434 99 04, stuur een e-mail naar opleidingen@rjsafety-security.nl of neem contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag!


    Copyright RJ Safety & Security

    Blijf op de hoogte

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief