Geschiedenis

De geschiedenis van RJ Safety & Security

Hoe en wanneer is RJ Safety & Security eigenlijk opgericht? En hoe is ons totaalpakket aan diensten ontstaan? Wij nemen u graag mee in onze geschiedenis!
RJ Safety & Security is al ruim 25 jaar de totaalaanbieder op het gebied van veiligheid en beveiliging. Vanuit onze locaties in Enschede, Almelo, Hengelo en Oldenzaal leveren we een totaalconcept aan beveiligings- en veiligheidsdiensten, voor zowel organisaties als particulieren. Maar hoe en wanneer is RJ Safety & Security eigenlijk opgericht? En hoe is ons totaalpakket aan diensten ontstaan? Wij nemen u graag mee in onze geschiedenis!

1 oktober 1997: oprichting RJ Security & Consultancy

Op 1 oktober 1997 heeft René Jansen RJ Security & Consultancy opgericht. Hij gaf destijds les in Brabant voor de opleiding persoonsbeveiliging en runde de afdeling daar. “Op een gegeven moment stuurde ik de afdeling aan vanuit mijn slaapkamer, wat me aan het denken zette: wat ik daar kan, kan ik zelf ook hier. Daarom heb ik me op 1 oktober 1997 ingeschreven als eenmanszaak”, vertelt René. Met zijn focus op opleidingen en persoonsbeveiliging ging het direct erg goed. Maar toch zag René nog een gat in de markt. Er kwam namelijk steeds meer vraag naar beveiliging, waardoor hij ervoor koos om de opleiding horecaportier te gaan aanbieden. Dit bleek een succesvolle keuze, waardoor er in het weekend zo’n 40 portiers van RJ Security & Consultancy aan het werk waren in Twente en de Achterhoek.

Kansen zien in de markt was iets waar René continu mee bezig was. Zo besloot hij vervolgens als eerste in de regio te beginnen met evenementenbeveiliging. “Doordat wij de eerste in de regio waren, groeiden we ontzettend snel”, vertelt René. “We kregen al gauw FC Twente als klant en kregen daarnaast veel aandacht in de media. Zo boden wij als eerste een vrouwelijke bodyguard aan, wat natuurlijk een mooie en nieuwe ontwikkeling was”. Met de start van de evenementenbeveiliging werd ook de keuze gemaakt om een naamswijziging door te voeren, namelijk naar RJ Security (Enschede). Maar ook werd de keuze gemaakt om te stoppen met horecabeveiliging en door te gaan met evenementenbeveiliging. Er kwam steeds meer geweld kijken bij horecabeveiliging, waarvan René altijd op de hoogte wilde zijn van wat er speelde. Zo ging hij er ’s nachts naar toe als er iets gebeurt was. De evenementenbeveiliging was dus een stuk prettiger en makkelijker te organiseren.

2002: start Particulier Onderzoekbureau

In 2002 werd het Particulier Onderzoeksbureau opgericht. RJ Security startte met recherche activiteiten, omdat er diverse aanvragen kwamen van bedrijven. Daarnaast moest er door de groei ook een onderverdeling gemaakt worden in de diverse activiteiten en diensten die aangeboden werden, waardoor er aparte bv’s opgericht werden. De oprichting van RJ Recherche B.V. was een feit.

2003: start dienstverlening Geld- en Waardetransport

In 2003 is RJ Geld- & Waardevervoer opgericht. “We hadden destijds een klant uit Enschede die soms mensen tekort hadden bij de geldverwerking. Wij detacheerden daar medewerkers naar toe, omdat er natuurlijk gewerkt moest worden met een juiste vergunning”, vertelt René. RJ Security was in het bezit van het ND-nummer Geld en Waardevervoer (PGW41) en kon hierdoor ondersteuning bieden. Daarnaast reden we met het transport ook op en neer naar Amsterdam voor PCH. Zo kreeg ook deze B.V. steeds meer opdrachten.

2004: start dienstverlening objectbeveiliging

Doorontwikkeling is een woord dat in de geschiedenis van RJ Safety & Security vaak voorkomt. Zo werd in 2004 RJ Security B.V. opgericht en startten we met de dienstverlening objectbeveiliging. Diverse unieke opdrachten kwamen hierdoor binnen, waaronder zelfs de beveiliging van een studentenboot in Amsterdam, waarbij onze beveiliger op de boot sliep.

2005: start RJ Opleidingen

Opleidingen werden natuurlijk vanaf het begin al aangeboden. Echter was er ook hier behoefte aan meer structurering in de diensten en activiteiten. Zodoende werd RJ Opleidingen B.V. opgericht. Natuurlijk kon het aanbieden van evenementen opleidingen ook niet achterblijven, door de vele ontwikkelingen die RJ Security doormaakte. Daar werden in 2007 ook nog veiligheidstrainingen aan toegevoegd, zoals BHV en EHBO trainingen.

2007: start dienstverlening Mobiele Surveillance

Rond 2007 kwam er steeds meer aandacht in de media voor beveiliging van gebouwen en de hierbij gestelde eisen vanuit verzekeraars. Er kwamen voor bedrijven steeds meer verplichtingen omtrent beveiliging, waarbij mensen veel lazen over o.a. inbraken in de krant. Zo ontstond er een behoefte voor Mobiele Surveillance activiteiten. Door deze ontwikkeling werd in 2007 de dienstverlening Mobiele Surveillance opgericht.

2010: naamswijziging naar RJ Safety & Security

Door alle ontwikkelingen en de oprichting van diverse bv’s was het tijd om een naamswijziging door te voeren. RJ Security was hierbij niet meer volledig dekkend voor de activiteiten die uitgevoerd werden. Daarom is in 2010 de naam verandert naar RJ Safety & Security.

2011: overname Almelose Nachtveiligheids- en Bewakingsdiensten

Naast het uitbreiden in diverse activiteiten deed zich ook de kans voor om een grotere dekking in Twente te krijgen. Zo namen we in 2011 de Almelose Nachtveiligheids- en Bewakingsdiensten over, wat zorgde voor een nóg grotere en kwalitatievere dienstverlening in heel Twente.

2012: nieuwbouw ‘High tech trainingscentrum’

In 2012 kreeg RJ Opleidingen een impuls door de bouw van een nieuw high tech trainingscentrum. Deze ontwikkeling was een echte toevoeging op het lesconcept, omdat cursisten op deze manier een nog betere en realistischere training konden volgen.

2012: nieuwbouw eigen meldkamer ‘Video Service Centrale’

Maar dat was niet het enige wat in 2012 gebouwd werd. Ook maakte RJ Safety & Security een grote stap door de nieuwbouw van een eigen video meldkamer. De combinatie tussen mens en techniek werd steeds meer zichtbaar, waarbij het actief monitoren en toezicht houden d.m.v. cameratechnieken ontzettend belangrijk werd. Door deze video service centrale welke tegenwoordig het Monitoring Operations Center heet, kon er direct voldaan worden aan deze vraag en zijn andere service dienstverleningsconcepten ook opgestart.

2013: overgang naar 3 Business Units

Om de begrippen ‘safety & security’ meer body te geven en tegelijkertijd de dienstverlening te verbeteren is er in 2013 gekozen voor de overgang naar een aansturingsmodel van 3 business units: RJ Security, RJ Monitoring Operations Center en RJ Opleidingen. Door de unieke samenwerking tussen deze 3 business units, waarbij de combinatie mens en techniek direct zichtbaar was, ontstond de mogelijkheid tot het aanbieden van een totaalconcept aan beveiligings- en veiligheidsdiensten.

2019/2020: RJ Safety & Security zelfstandige organisatie

Sinds april 2019 is RJ Safety & Security weer een zelfstandige organisatie met de focus op de commerciële activiteiten, dus op klanten. De kwaliteit van de dienstverlening en operationele processen hebben hierbij prioriteit, welke we kunnen bewerkstelligen door middel van onze 3 business units.

2021: Ingebruikname faciliteiten op de Twente Safety Campus

Rond februari 2021 werd op de Twente Safety Campus een nieuwe faciliteit geopend voor plus trainingen, zoals BHV, EHBO, Geweld- & Agressie, Heftruck en Code95 trainingen. RJ Opleidingen zet hierbij het bestaande trainingscentrum aan de Twekkeler Es voor een deel over naar de nieuwe faciliteit.

2021: Verhuizing naar de Josink Es

In 2021 is RJ Safety & Security verhuisd naar een nieuw pand aan de Josink Esweg in Enschede. Dit pand is gebouwd en ingericht met veel oog voor duurzaamheid. Daarnaast voldoet het pand aan strenge eisen zodat verschillende keurmerken gevoerd  kunnen worden.